СФЕРИ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

Сфери застосування штучного інтелекту

Штучний інтелект різниться з людським: він не втомлюється, на нього не впливають емоції і він здатний обробляти величезну кількість інформації за нетривалий час. Саме ці переваги роблять AI-рішення ефективними у низці галузей. У яких же з них ШІ проявив себе найкраще і чому?

Штучний інтелект не замінює людини, а істотно полегшує їй життя в сучасному світі, де важлива швидкість обробки інформації і те, наскільки ефективно розподілені ресурси (час, фінанси, матеріальні цінності).

Впровадження технологій штучного інтелекту в різноманітні сфери життя здатне якісно змінити їх і сприяти підвищенню результативності будь-якої діяльності. Розглянемо, де і як саме використовуються інноваційні рішення сьогодні.

Розумна промисловість
Провідні світові компанії і фірми, які виявляють бажання бути конкурентоспроможними, звертають увагу на інтелектуальні рішення для виробництва. Впровадження нових систем, купівля техніки, програмного забезпечення та налаштування мережі потребують грошей і ресурсів, але й мають безліч переваг.

Автоматизація. Участь людини в налагоджених виробничих процесах скорочується до мінімуму. Завдяки автоматизації постійних дій, скорочується час виробництва і збільшуються потужності.
Аналіз даних. Штучний інтелект не втомлюється і менше помиляється, коли потрібно обробити велику кількість даних. Наприклад, здійснювати бухгалтерські розрахунки.
Роботизація. Роботи здатні збирати конструкції з різних деталей, бурити, досліджувати, класифікувати і тестувати. Існують роботи, які здатні аналізувати поведінку людини на виробництві і упереджувати нещасні випадки.
Найбільш активно застосовуються ШІ-технології в таких країнах, як Америка, Японія, Китай, Німеччина. Відома компанія з випуску мотоциклів Harley-Davidson за допомогою розумних систем скоротила час збирання мотоцикла з 21 дня до 6 годин. Техногігант Samsung планує повністю перевести один із заводів на виробництво, яке використовує штучний інтелект, у 2023 році.

Державний сектор і штучний інтелект
Системи ШІ за допомогою камер і датчиків руху здатні стежити за порядком на вулицях міста і в місцях масового скупчення людей, прогнозувати виникнення небезпечних ситуацій і навіть впізнавати злочинців. Також розумні системи здатні з точністю проводити звірку документів, упереджувати крадіжки.

Так само технології штучного інтелекту працюють і в службах пожежної безпеки, самостійно перевіряючи, попереджаючи і приймаючи рішення щодо виклику бригади пожежників.

Технології ШІ, що застосовуються в роботі чиновників, допоможуть скоротити час на опрацювання та систематизацію державних документів, патентів, ліцензій. Наприклад, аналітики центру Reform стверджують, що роботи і розумні програми вже зараз здатні замінити 90% британських чиновників.

Медицина і здоров'я під контролем AI
Завдяки вмінню аналізувати і систематизувати дані, розумні програми і машини стали ефективними помічниками сучасних лікарів. Остаточно поставити діагноз – прерогатива людини, але ШІ допомагає швидко збирати і опрацьовувати дані, на основі яких лікарі швидше і більш точно поставлять діагноз.

Уже зараз в медицині застосовуються розумні програми для діагностики онкології, прогнозування генетичних захворювань, проблем з серцево-судинною системою. Інтелектуальні пристрої на зразок розумних браслетів здатні зчитувати життєві показники людини, відправляти дані на пошту лікаря і навіть викликати швидку допомогу.

Випробування подібних пристроїв провели в голландському Університеті Неймегена: 60 ​​добровольцям роздали браслети, які вимірюють температуру, тиск, ритм серця і дихання. Коли були відхилення від норми, пристрої подавали сигнал до системи, повідомлення отримував лікар. Браслети зв'язали зі спеціальним ПЗ, що надалі дозволило лікарям моніторити стан пацієнтів і отримувати показники на відстані.

Розумний побут
Найпопулярніший продукт, створений із застосуванням технології ШІ, – це смарт-хаус. Не дивно, адже концепція його застосування вже відома: розумний будинок робить побут більш комфортним, упорядкованим. Система здатна стежити за безпекою житла, витратою води і світла, кліматом, контролювати стан мереж, автоматично прибирати.

Допомагають в повсякденному житті і портативні розумні пристрої – ті, які опановують переклади, фітнес-браслети, смарт-годинник.


Те, наскільки швидко і результативно впроваджуватимуться інтелектуальні системи в повсякденне життя, залежить від конкретних проектів і завдань. Звичайно, штучний інтелект неможливо убезпечити від помилок і впливу зовнішніх чинників. Тож приймати важливі рішення і нести за них відповідальність, як і раніше, буде людина, але за допомогою розумних машин і програм люди зможуть працювати швидше, а також зробити своє життя більш комфортним і безпечним.

Коментарі